Drošības sistēmas – mācība no vēstures

Drošības sistēmas - mācība no vēstures

Drošības sistēmas – mācība no vēstures
Modernās signalizācijas un piekļuves kontroles sistēmas ļoti strauji attīstās un iekļūt vietās, kur nevajadzētu atrasties kļūst aizvien grūtāk un grūtāk. Bet ne vienmēr tā bija un katru reizi, kad kāds izdomāja jaunu veidu, kā tikt cauri drošības sistēmām, vajadzēja izgudrot veidus, lai tā vairs nenotiktu. Šajā rakstā ieskatīsimies vēsturē un apskatīsim lielākos drošības incidentus, kādi ir bijuši.

1. Trojas zirgs
Liela daļa cilvēku noteikti būs dzirdējuši vai lasījuši par slaveno grieķu Trojas zirga paņēmienu. 10 gadus grieķu armija nevarēja sagūstīt Troju, tāpēc grieķi izdomāja ļoti viltīgu paņēmienu. Viņi uzbūvēja milzīgu koka zirgu un atkāpās, atstājot šo koka zirgu ārpus pilsētas sienām. Trojieši, domājot, ka šī ir kāda veida dāvana, ieveda šo zirgu savā pilsētā un, kad pienāca nakts, no šī koka zirga iznira vairāki grieķu karavīri, kuri attaisīja Trojas vārtus un ieņēma pilsētu.
No šī incidenta mēs iemācījāmies visu kārtīgi pārbaudīt, lai cik droši kāda lieta izskatās, ir labāk to pārbaudīt nekā pēc tam to nožēlot.

2. Thermopiles ielejas kauja
Šī ir diezgan zināma kauja, jo bija attēlota populārajā filmā “300”. 7000 grieķu kareivju pret vairāk nekā 100000 persiešu kareivju, un, lai gan viņi bija mazākumā, grieķi spēja atturēt visu šo lielo daudzumu pretinieku. Līdz, par nelaimi grieķiem, persiešu kareivji atrada slepenu ceļu starp kalniem un varēja ielenkt grieķu kareivjus.
Vēl viena laba mācība no vēstures. Nevar atstāt drošu tikai galveno ieeju. Cilvēki ir ļoti radoši, un ja tiešām ļoti vēlas tikt iekšā kādā apsargātā vietā, viņi apsvērs jebkuras iespējas un mēģinās atrast citu veidu, kā tur iekļūt.

3. Chateau-Gaillard, Normandija
Šī franču pils bija ļoti labi aizsargāta vieta. Tā izturēja 6 mēnešu ilgu ielenkumu, līdz ielencēju armija atklāja tualetes tīrīšanas caurumu sienā, pa kuru viņi arī ierāpās pilī un to ieņēma.
Stāsta morāle? Visām sistēmām jābūt vienlīdz attīstītām un drošām. Katrs mazākais vājuma punkts drošības sistēmā var visu sistēmu padarīt bezjēdzīgu.

4. Maginota līnija, Francija
Pēc Pirmā Pasaules kara, Versaļas līguma ietvaros, starp Francijas un Vācijas robežu tika izveidota gandrīz 800 km gara drošības līnija – Maginota līnija. Uz šīs līnijas bija vairāki bunkuri, karavīri un citas militārās tehnoloģijas. Bet tad Hitlera armija izmantoja Zibenskara taktiku pret šo līniju. Smagās bruņutehnikas mašīnas tuvojās šim militārajam nocietinājumam ar ātrumu, kuru neviens iepriekš nebija redzējis un neviens nepaspēja laicīgi pret to noreaģēt.

Lai cik ātri attīstītos signalizācijas un drošības sistēmas, tikpat ātri, ja ne ātrāk, attīstās veidi kā tās apiet un neitralizēt. Tāpēc ir svarīgi vienmēr sekot līdzi jaunākajām tendencēm un modernizēt drošības sistēmas cik bieži vien iespējams un mēģināt paredzēt arī uz priekšu, pret ko vajadzētu pasargāties tuvākajā nākotnē.