IT infrastruktūras – Kas tas ir?

IT infrastruktūras

IT infrastruktūras izklausās pēc ļoti sarežģīta un sveša termina ikdienas lietotājam, bet tā nebūt nav. To var uzskatīt par darbarīku, kuru pareizi izmantojot, var padarīt vairākus darbus daudz vienkāršākus, kā arī paātrināt vairāku darbu izpildi.

Šīs infrastruktūras nav tikai “datortīkls” vai “telekomunikācija”. Šis termins ietver visas IT iekārtas, tajā skaitā pašus datorus un serverus, kā arī printerus un citas biroja tehnikas iekārtas.
Principā, mūsdienās neviens uzņēmums nevar iztikt bez šādām tehnoloģijām, jo informācijas apmaiņa ir uzņēmusi tādus ātrumus, ka, lai informācija vienmēr būtu aktuāla, tā ir jāpaziņo elektroniski. Kā arī, ja kāda informācija tiek norādīta kļūdaini, tad to var uzreiz ātri un operatīvi izlabot. Pētot kāda uzņēmuma iekšējās sistēmas, darbinieki arī savā starpā kontaktējas elektroniski, pārsūtot svarīgu informāciju. Dažām kompānijām ir arī kopējie dokumenti, kurus var rediģēt un papildināt vairāki darbinieki, katrs no sava konta, nepametot savu darbavietu vai pat no savām mājām.

Tomēr šādām sistēmām ir arī savi mīnusi, kuri pārsvarā ir saistīti ar sākotnēju uzstādīšanu. Lai varētu efektīvi šīs sistēmas sakārtot ir nepieciešams kāds laiks, un atšķirība no šo infrastruktūru lieluma, tas var aizņemt diezgan daudz laika. Ja sistēma nav kārtīgi sakārtota, tad tā arī traucēt produktivitātei. Biežākās problēmas ar nesakārtotu sistēmu ir: kļūdaini tiek izlabota vai papildināta dokumentācija, jo lietotājam ir piekļuves uz nepareizajiem dokumentiem vai arī tiek liktas nesankcionētas programmas, kas var palēnināt datorsistēmu darbību. Lai no šādiem incidentiem izvairītos, pēc labās prakses tiek uzstādītas lietotāju grupas, kur katrai grupai ir kādas atsevišķas tiesības vai nu uz atsevišķiem failiem vai uz piekļuvi pie kādām noteiktām sistēmām.

IT infrastruktūras nav tikai ierobežotas uz uzņēmumiem vai kādu nodaļu. Piemēram, vislielākā un sarežģītākā IT infrastruktūra ir pats Internets. Ar neskaitāmi daudz tehnoloģijām, kurām ir iespējama komunikācija savā starpā, katru dienu tas nodrošina piekļuvi milzīgam daudzumam informācijas, kura tiek aktualizēta, bez pārtraukuma, visu laiku. Un visa šī informācija ir pieejama no ierīces, kas var ietilpt jums kabatā, vai pat rokas pulksteņa lielumā.