Elektromontāža

Elektromontāža

Elektromontāža sevī iekļauj visu, kas saistīts ar ēkas sagatavošanu priekš visām nepieciešamajām elektronikas ierīcēm, sākot no visu vadu savilkšanas un sadales skapja veidošanas līdz pat rozetēm un citu elektropreču pieslēguma vietām. Bet kāds tad ir šis elektromontāžas process? Vai ir atšķirības starp industriālām instalācijām un dzīvojamo māju instalācijām? Šos jautājumus mēs apskatīsim šajā rakstā.

Viss sākas no rasēšanas un shēmu veidošanas. Pirms sāk veidot projektu, ir jāzina, kam tiks paredzēta ēka, kas tajā atradīsies. Protams, nevar zināt precīzi katru lietu, kas atradīsies ēkā, tāpēc vienmēr ir jārēķina ar rezervi.

Kad ir izveidotas diagrammas un veikti nepieciešamie aprēķini, tālāk sākas elektromontāžas instalācija. Ēkas elektroinstalācija sākas no sadales skapja. Zemāk ir bilde ar diezgan vienkāršu sadales skapi:

Pēc sadales skapja sākas viena no lielākajām atšķirībām starp industriālām un dzīvojamo ēku instalācijām. Pa cik industriālām ēkām ir iekārtas, kuras patērē daudz elektrību, ir nepieciešams izmantot tādus vadus, kuri var izturēt lielu spriegumu. Kā arī industriālām ierīcēm tiek veidotas īpašas industriālas rozetes, caur kurām ir iespējams izvadīt lielāku strāvu, toties dzīvojamām ēkām gan vadi gan rozetes ir atbilstoši ikdienas mājsaimniecības iekārtām, tātad televizoriem, ledusskapjiem, veļas mašīnām utt.

Kādi tad ir labas elektriskās instalācijas rādītāji?

  • Nepieciešams, lai būtu pietiekoši daudz rozetes ērtās vietās, lai samazinātu pagarinātāju un rozešu sadalītāju skaitu.
  • Nedrīkst būt atklātām elektroinstalācijas komponentēm, t.i., nekādi atklāti vadi, nekādi atklāti kontakti.
  • Jābūt “atlikušās strāvas ierīcei” (RCD), kura nodrošinātu papildus aizsardzību pret strāvas šokiem.
  • Jābūt slēdžiem, kuri varētu pietiekoši strauji noteikt elektrisku kļūdu un atslēgt strāvu, pirms kļūda nodara lielus postījumus.

Radās jautājumi? Sazinies ar mums