Uzmanīgiem vajag būt arī svētkos!

Tuvojas svētku laiks, līdz ar to arī vairākas tradīcijas. Mājās tiks dedzināti adventes vainagi, eglītēs kārtas svecītes un lampiņas, kā arī tiks slēptas dārgas dāvaniņas. Ziemassvētki ir viens no garnadžu iemīļotākiem svētkiem, zādzību līmenis paaugstinās par veseliem 30%.

Fakti arī rāda to, ka aptuveni 40% no uguns nelaimēm Ziemassvētku periodā ir saistīti ar dekorācijām.
Dekorējot mājokli svētku noskaņās ir jāņem vērā ne tikai, ka izskatās skaisti, bet arī ir jādomā par ugunsdrošību. Sveces nedrīkst turēt tuvu eglei, jo kad tā paliek sausāka, egles var viegli aizdegties. Ja lampiņas tiek izmantotas jau vairākus gadus pēc kārtas, jāpārliecinās, vai tām nav bojāti vadi vai ir saplīsusi izolācija. Nekādā gadījumā nedrīkst atstāt iedegtas sveces bez uzraudzības vai arī atstāt tās aizdedzinātas nakts laikā, kamēr visi guļ. Sagaidot Jauno gadu, jābūt arī saudzīgiem ar pirotehniku, ar sprāgstvielām tomēr labāk nemuļķoties.
Ja ir plānots kaut kur ceļot svētku laikā, mājokli ir jāpadara drošu. Ja ir tāda iespēja, tad labākais variants ir sarunāt kādu radinieku, kurš varētu pieskatīt māju prombūtnes laikā. Nedrīkst atstāt vaļā logus, it īpaši ziemas vēdināšanas režīmā. Ja vēl tādas nav, tad šis būtu īstais laiks iegādāties apsardzes signalizācijas sistēmu.

Arī ir noderīgi, ja ir aizvilkti aizkari un garnadži nevar nopētīt, kas atrodas mājoklī.

Ieskatoties vēsturē, vairāki garnadži ir izmantojuši šīs baltās svētku dienas priekš saviem melnajiem darbiem. Viens no zināmākajiem ir Santacon Bank Robbery. Šī zādzība notika populārā Salavecīšu pulcēšanās vietā. Šis noziedzinieks, tērpies Salaveča kostīmā, apzaga San Francisko banku. Ir arī gadījumi, ka garnadži mēģina attaisnoties par savām zādzībām, kā, piemēram, kāds cilvēks, pēc Zoo veikala apzagšanas policistiem apgalvoja, ka zādzību veicis dēļ tā, lai varētu savam bērnam tās lietas atdot kā dāvanas, par spīti tam, ka garnadzis bija nozadzis kases aparātu un vairākas čūskas.

Novēlam Jums gaišus un drošus svētkus!

Un te viss par apsardzes sistēmām