CCTV

cctv

CCTV, jeb Closed Circuit Television, ir pasaulē atpazīstams termins priekš videonovērošanas. Kā atšifrējums norāda, šis ir televīzijas pārraides tips, tikai atšķirībā no parastās televīzijas, šis nav paredzēts plašai publikai.

Mūsdienās CCTV ir neatņemama sastāvdaļa no mūsu ikdienas drošības kā arī ļaundaru sodīšanas. Ja ir noticis noziegums, ir liela iespēja, ka videonovērošanas kamera ir uzķērusi cilvēku, kurš to ir izdarījis. Tas palīdz likumsargiem izmeklēšanās, kā arī šie uzņemtie videoklipi var tikt izmantoti kā pierādījumi pret apsūdzēto personu.

Pirms mēs apskatam CCTV modernos pielietojumus un kādas iespējas šādas sistēmas nodrošina, mazliet aplūkosim to vēsturi, kur viņas pirmo reizi tika izmantotas un kā viņas attīstījās līdz mūsdienu līmenim.

Pati pirmā CCTV sistēma tika uzstādīta 1942. gadā, lai varētu novērot ballistiskās raķetes palaišanu un kādu laiku tika izmantota tikai militārām vajadzībām. 7 gadus vēlāk tika uzstādīta pirmā komerciālā videonovērošanas sistēma “Vericon”. Ļoti maz ir zināms par šo sistēmu, izņemot to, ka šo sistēmu reklamēja ar to, ka viņai nebija nepieciešama valdības atļauja, lai uzstādītu. Pašām pirmajām videonovērošanas tehnoloģijām bija nepieciešama konstants monitorings, jo nebija iespējams veikt video ierakstu. 1970. gados arī parādījās iespēja ierakstīt video un CCTV sistēmas kopš tā brīža kļuva populārākas. Viens no spilgtākajiem izmantošanas piemēriem tajā laikā bija Centrālā Policijas Kontroles Stacija Vācijā.

Tad 1990. gados jauno tehnoloģisko sasniegumu dēļ, uz vienu iekārtu varēja veikt ierakstu vairākas kameras, varēja izvēlēties, ka kameras veic ierakstu tikai tad, kad tiek novērota kustība un filmēšana izmantojot intervāla fotografēšanu. Šīs jaunās tehnoloģijas atļāva ietaupīt naudu un laiku, kas padarīja videonovērošanu vēl populārāku.

Modernajās CCTV tehnoloģijas sāk pāriet uz interneta protokolu bāzes, kas atļauj pieslēgties šīm sistēmām no jebkuras vietas pasaulē, kamēr vien ir pieejams interneta pieslēgums. Ar jaunākām tehnoloģijām ir iespējams izmantot videonovērošanu dažādās situācijās. Videonovērošanu izmanto arī, lai sekotu līdzi satiksmei, automātiski nolasītu numurus maksas stāvvietās, veiktu cilvēku uzskaiti (cik daudz cilvēku ir ienākuši un izgājuši), pat ir iespēja, ka kamera uzzīmē “siltuma karti”, lai varētu analizēt, kurās vietās cilvēki vairāk pavada laiku. Pielietojumu varianti ir ļoti daudz. Aizvien populārāki kļūst arī pārnēsājami videonovērošanas varianti, kā, piemēram, kamera piestiprināta pie likumsarga uniformas.

Kopsavilkumā CCTV sistēmas spēj nodrošināt:

  • No kontroles centra vizuāli sekot līdzi notiekošajam
  • Ierakstu, lai varētu dokumentēt pārkāpumu
  • Automātisku sekošanu ar viedajām funkcijām, ja tiek šķērsota teritorija, kurā nevajadzētu atrasties
  • Ļauj ievākt dažādu informāciju un to analizēt
  • Paaugstinātu drošību publiskās vietās

Pakalpojumi   I  Kontakti  |  Youtube