Piekļuves kontroles sistēmas

Piekļuves kontroles sistēmas

Piekļuves kontroles sistēmas ir populāras gandrīz vai tikai noliktavās. Pat lielos uzņēmumos reti kur šīs sistēmas ir sastopamas un tiek aktīvi izmantotas. Šajā rakstā apskatīsim, ko var iegūt no šādu sistēmu ieviešanas uzņēmumā, kā arī šādu sistēmu variantus.

Pats galvenais, ko uzņēmums iegūst no piekļuves kontroles sistēmas ieviešanas, ir papildus drošība. Neviens vairs nevar “iemaldīties” tur, kur viņiem nevajadzētu būt. Var arī uzreiz aizmirst par cilvēcīgo faktoru, tas ir, kad darbinieks aizmirst aiz sevis aiztaisīt durvis, vai aizmirst tās aizslēgt. Var arī tikt ierobežots piekļuves laiks, lai, piemēram, ārpus darba stundām neviens netiktu iekšā, ja kāds ir ticis pie piekļuves kartiņas.

Vēl viena ērta funkcija, ko var apvienot ar piekļuves kontroles sistēmām ir darba laika uzskaite. Piekļuves kartiņa sistēmā tiek reģistrēta ar darbinieka vārdu, un tad var arī atskaitēs redzēt, cikos darbinieks ir atnācis uz darbu, un cikos darbinieks ir izgājis no darba vietas. Ja tiek vairāk investēts šādās darba laika uzskaites sistēmās, tad ir iespējams arī uztaisīt atskaites, kuras pašas skaitīs, cik ilgi darbinieks ir bijis darba vietā. Šādās sistēmās var norādīt darba dienas, atvaļinājumu laikus, brīvdienas, pusdienu pārtraukumus un citus laikus, kurus darbinieks objektā aktīvi nestrādā. Pēc kalendāra sagatavošanas, viss, ko atliek izdarīt, ir eksportēt atskaiti, jo šajā atskaitē jau automātiski būs noņemti laiki, kurus darbinieks nestrādāja un rādīs reālo darba laiku. Šis ir it īpaši izdevīgi uzņēmumos, kur darbiniekiem maksā par strādātajām stundām

 

Tagad apskatīsim divas komplektācijas – piekļuves kontroles sistēmas

Pats vienkāršākais ir kartiņu nolasītāji ar magnētisko slēdzi durvīm, jeb lokālā versija. Šī ir vislētākā opcija, sākot no ~1100 eiro, kur izmaksas mainās no tā, cik daudz piekļuves punkti ir jānodrošina ar šo sistēmu. No šīs sistēmas ir iespējams tikai dabūt atskaites par ieejas un izejas laikiem, kā arī lietotāja interfeiss nav īpaši draudzīgs, jo tas ir vairāk paredzēts sistēmas uzstādītājiem. Nopietnas kļūdas gadījumā ir arī iespēja, ka pazudīs visi dati, ieskaitot lietotāju pieteikšanās laikus. Papildus var arī izmantot turniketus, lai nerastos gadījumi, ka kāds ieiet darba vietā uzreiz aiz kolēģa, nenopīkstinādams savu kartiņu.

Otrais komplektācijas tips ir, piekļuves kontroles sistēma kopā ar darba laika uzskaiti, jeb tīkla versija. Šis ir dārgāks variants, sākot no ~1700 eiro, dēļ tā, ka ir arī jānodrošina piekļuves kontroles servera uzstādīšana, un ne tikai paši kartiņu nolasītāji. Tomēr, šajā komplektācijā, lietotāju pievienošana un pārvaldība ir daudz vienkāršāka, jo ir arī draudzīgāks lietotāja interfeiss. Kā papildus ērtības nāk klāt arī automātiskā darba laiku uzskaišu sistēma, iespēja atvērt interfeisu no jebkuras vietas, veidot automātiskās rezerves kopijas, sistēmas vieglāku labošanu un arī pārcelšanu.

Lasīt par pakalpojumu   |   Seko mums Facebook