Ugunsgrēka izziņošanas sistēmas

Ugunsgrēka atklāšanas un izziņošanas sistēmas

Ugunsgrēka izziņošanas sistēmas – Pārsvarā, kad cilvēkiem pajautā par ugunsgrēka atklāšanas sistēmām, uzreiz tās tiek asociētas ar uzņēmumiem vai noliktavām, vai kādām citām sabiedriskā sektora ēkām. Tas ir tikai normāli, jo privātajā sektorā reti kurš aizdomājas par papildus ugunsdrošības ierīcēm, bet tas nenozīmē, ka tās ir mazāk svarīgas katrās mājās.

Ņemot vērā, ka ar 2020. gada 1. janvāri katrā mājoklī būs obligāti jābūt dūmu detektoram, varbūt ir vērts mazliet ieskatīties, kāpēc tādi ir nepieciešami un ko tas maina ikdienas cilvēkam.
Pats vienkāršākais un acīmredzamākais iemesls, kāpēc ir vērts padomāt par šo sistēmu ieviešanu savā mājoklī, ir daudz ātrāks reaģēšanas laiks uz uguns izcelšanos. Vieni no biežākajiem gadījumiem, kāpēc sākas ugunsgrēki ir vienkārša aizmāršība vai pat maza neuzmanība. Gatavojot ēdienu, tiek aizmirsts par pannām un katliem, kuri ir atstāti, lai uzsiltu. Tiek aizmirsts par ieslēgtu plīti vai cepeškrāsni. Bieži arī tiek aizmirsts par iedegtām svecēm, it īpaši Ziemassvētkos adventes vainagos. Dažreiz pietiek ar vienkāršu “ātri atpūtināšu acis”, lai pamanītu, ka ir notikusi nelaime. Kamēr dūmu detektori nav simtprocentīgs risinājums šādām situācijām, jo ir bijuši gadījumi, kad cilvēks guļ, kamēr skan dūmu detektors, bieži vien pietiek ar to, kad kaut kas sāk skaļi pīkstēt un uzreiz var reaģēt uz notiekošo.

Ugunsgrēka atklāšanas un izziņošanas sistēmas – Ļoti bieži par uguns izziņošanas sistēmām tiek piemirsts, vai pat nemaz netiek par to domāts, tieši lauksaimniecībās, gan mazās, gan lielās. Katrā lauksaimniecībā, kura nodarbojas arī lopkopību, tiek izmantots siens. Siens glabājas siena šķūņos un siens ir ļoti sauss. Ideāls degšanas materiāls. 2018. gada vasarā viens no lielākajiem lauksaimniecības ugunsgrēkiem notika tieši dēļ neuzmanības un sausa siena dēļ. Kāds no darbiniekiem nometa siena šķūnī līdz galam nenodzēstu cigareti. Dēļ šīs rīcības aizdegās kūts 2400 m2 platībā. Kad jau tika pamanīts šis ugunsgrēks, liesmas bija ieskāvušas lielāko daļu kūts. Vairāki lauksaimnieki devās palīgā šo ugunsgrēku dzēst līdz atbrauca ugunsdzēsēji. Uguns dzēšanas laikā cieta divi ugunsdzēsēji, kā arī ugunī savu dzīvību zaudēja vairāki lopi.

Ugunsgrēka atklāšanas un izziņošanas sistēmas privātajā sektorā ir diezgan viegli uzstādīt, kā arī tās nemaksā daudz naudas. Bieži vien no šādām paaugstinātas bīstamības situācijām var izvairīties, ja par uguns izcelšanos uzzin pēc iespējas ātrāk, pirms tā ir kļuvusi grūti apstādāma.